
Regelmaat van vegen
Hoe vaak u moet vegen, is afhankelijk van verschillende factoren.
- Hoe vaak u de openhaard of kachel gebruikt.
- Welke houtsoort u gebruikt.
- Is de trek goed? Hoge bomen naast uw huis kunnen de trek beïnvloeden.
- Heeft u een dubbelwandige/ flexibele pijp of nog een gemetseld kanaal?
- U een heel breed of heel smal kanaal heeft.
Als u uw openhaard als bijverwarming gebruikt, dit betekent de weekeinden en soms een keertje in de week, dan is 1x per jaar vegen over het algemeen voldoende. Gebruikt u uw haard of kachel meerdere keren per week of zelfs elke dag, dan is het raadzaam om voor twee keer vegen per jaar te kiezen.
Gaskachels hoeven niet elk jaar geveegd te worden. Gas geeft een schone verbranding met weinig roet. Het is echter raadzaam om toch eens per meerdere jaren (3 à 4 jaar) het kanaal te laten vegen om er zeker van te zijn dat het kanaal niet vol raakt door eventuele takjes en stof. Als de trek bij een gaskachel minder wordt, krijg je een onvolledige verbranding. De kachel gaat nog niet uit, maar er kan een koolmonoxidevergiftiging op de loer liggen.
De kwaliteit van uw hout heeft invloed op de verbranding. Nat of harsvol hout zal meer roet geven. Wij adviseren u dan vaker te laten vegen.
Als de trek minder is dan zal het houtverbrandingsproces meer aanslag geven en uw kanaal zal eerder dicht zitten. Een trekkap kan dan de oplossing zijn.
Een dubbelwandige pijp is het veiligst omdat de aanslag door de schoorsteenveger goed uit de pijp verwijderd kan worden. Veel mensen met een wat oudere woning zijn echter nog in het bezit van een schoorsteen met een gemetseld kanaal. De ruwe steen zorgt ervoor dat de creosootlaag, die achterblijft bij verbranding, zich makkelijk aan de binnenkant van het schoorsteenkanaal kan hechten.
Bij het vegen komt een ronde borstel met een kogel in het rookkanaal waardoor er een ruime opening achterblijft. Tot zover is er dus niets aan de hand. De opening is vrij. In de hoeken van het rookkanaal blijft echter altijd een creosootlaag achter.
Op het moment dat het buiten heel koud is en u de haard hoog op stookt dan kan de creosootlaag barsten en het rookkanaal afsluiten. Bij het barsten komt er een gas vrij en die veroorzaakt een schoorsteenbrand. Bij dit soort schoorstenen is het dus zaak om regelmatig te vegen en te zorgen voor een goede kwaliteit hout.
Het spreekt vanzelf dat als u een heel breed of heel smal kanaal heeft er andere regels gelden.