
Wat is nu de juiste manier van stoken?
Dit is een veel gestelde vraag!
Het is belangrijk dat als u de haard of kachel aansteekt, u hem even goed door laat branden.
Veel mensen vinden dat griezelig, maar door hem goed door te laten branden, zorgt u ervoor dat het rookkanaal zichzelf als het ware schoon brandt.
Als u het vuur alleen zachtjes laat branden, zal dit veel roet in uw rookkanaal tot gevolg hebben. Een kanaal dat goed heet gestookt wordt, zal fijn roet afgeven en een ‘sudderkanaal’ zal grove brokken afgeven. U kunt zich voorstellen dat als brokken roet los knappen, door bijvoorbeeld koude van buitenaf, deze eerder het kanaal zullen afsluiten, met alle gevolgen van dien.
Ook is het belangrijk om met regelmaat de binnenzijde van de kachel goed uit te zuigen. De kieren die in elke kachel zitten, kunnen door achtergebleven roet of as verstoppen. Door zuurstofgebrek zal de trek verminderen, waardoor het vuur minder goed zal branden.
Voor het juiste brandhout verwijs ik u naar ons hoofdstuk brandhout.